Mežu sistēmas

Meži nodrošina darba vietas un ienākumus

Tiek lēsts, ka meži un to sniegto pakalpojumu ekonomiskā vērtība visā pasaulē ir 16,2 triljoni dolāru. Papildus tīra ūdens un gaisa padevei šie pakalpojumi ietver daudzus neaizstājamus produktus, tostarp koku (celtniecība, mēbeles, papīrs, enerģija utt.), Sveķus, augļus, medu, zāļu sastāvdaļas, kosmētiku, mazgāšanas līdzekļus. Papildus tam tiek teikts, ka meži rada darbavietas vairāk nekā 13 miljoniem cilvēku. Ir arī svarīgi atzīmēt, ka apmēram trešdaļa pasaules iedzīvotāju joprojām ir atkarīgi no mežiem un kokiem viņu ikdienas vajadzībām, īpaši ēdiena gatavošanai un apkurei.

Mežu sistēmas
Attēls: Pexels.com

Uzņem 80% no visas sauszemes bioloģiskās daudzveidības

Visi šie dzīvnieki, augi, sēnītes un baktērijas sniedz būtiskus pakalpojumus dabai un cilvēces izdzīvošanai. Tam visam ir arī milzīga ekonomiskā nozīme.

Vitāli svarīgi mūsu veselībai

Meži kā sauszemes bioloģiskās daudzveidības sargs ir ārstniecības augu un farmaceitisko sastāvdaļu kase. Apmēram 75% no visbiežāk izrakstītajām zālēm sastāvdaļas iegūst no mežiem. Nemaz nerunājot par tīra ūdens un gaisa dziedinošo iedarbību un veselīgu pastaigu pa mežu.

Dod mums skābekli

Viens nobriedis lapu koks rada pietiekami daudz skābekļa diviem līdz desmit cilvēkiem. Bez skābekļa dzīve, kādu mēs zinām, nebūtu iespējama. Lai gan fitoplanktons okeānos veido vismaz pusi no visas pasaules skābekļa, tomēr arī meži spēlē izšķirošu lomu mūsu dzīvēs.

Meži
Attēls: Pexels.com

Veido 75% saldūdens resursu visā pasaulē

Ūdens labāk uzsūcas augsnē, pateicoties kokiem un mežiem, kas uzlabo gruntsūdeņu piepildījumu un baro avotus un upes. Lielā augstumā meži var iegūt mitrumu no miglas un mākoņiem.

Meži visā pasaulē regulē nokrišņu daudzumu

Normāli nokrišņu modeļi ir ļoti atkarīgi no mežiem ne tikai tāpēc, ka tie masveidā iztvaiko ūdeni, bet arī tāpēc, ka tie izstaro tādas bioloģiskas daļiņas kā ziedputekšņi un sēnīšu sporas, kas var kalpot par lietus pilienu vai sniegpārslu kodoliem. Piekrastes meži mitrā gaisā ieplūst no kaimiņu jūrām un aiznes to līdz sausākiem iekšzemes reģioniem, kur sekas ir jūtamas tūkstošiem kilometru. Tāpēc mežiem ir būtiska nozīme klimata pārmaiņu laikā, kad biežāk notiek ilgāki sausuma periodi.

Jaunākie komentāri

Nav komentāru, ko parādīt.